МАСТЕРСПОРТ

Се за Спорт »By Pros, for Pros«

 Флорбал опрема

Флорбол (енгл. floorball, фин. salibandy, шве. innebandy, нем. unihockey) е тимски спорт за во сала кој се развил во почеток на 1970-их во Шведска. Флорбол е најпопуларен во области каде што и спортот е најдолго застапен, као што се Чешка, Данска, Естонија, Финска, Летонија, Норвешка, Шведска и Швајцарија. Натпреварот се игра во затворен простор на гумена подлога или паркет и поради тоа е можно да се игра цела година на аматерски и професионални натпревари. Постои професионална лига како што се Финска Салибанди лига и Шведска Свенска Суперлига. Иако постојат 54 членови на Меѓународна флорбол федерације (ИФФ),во повеќе случајеви Чешка, Финска, Шведска и Швајцарска освојуваат 1., 2. и 3. место на Светски првенства во флорбол. Поред тие четири земји, флорбол добија популарност и во земји како што се Австралија, Канада, Германија, Јапан, Србија, Словенија, Босна и Херцеговина . За жал кај нас се уште никој не слушнал и не се игра .Се надевам некој ова ќе го прочита и ќе посака и кај нас да заживее овој спорт.

Вие сте на: Продавница Флорбал опрема